Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

"Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ"- Oscar Wilde

"Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ"- Oscar Wilde 

Στον πανέμορφο κήπο ενός γίγαντα έπαιζαν τα παιδιά. Εκείνος όμως τα έδιωξε κι έκτισε ολόγυρα έναν ψηλό φράχτη, απαγορεύοντας την είσοδο. Έκτοτε η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν ξανάρθαν ποτέ. Τα πουλιά έφυγαν. Χιόνι και χαλάζι πέφταν αδιάκοπα. Τα λουλούδια δε φύτρωναν και τα δέντρα δεν άνθιζαν.
Όμως τα παιδιά τρύπωσαν στον κήπο κρυφά και άλλαξαν όλα.
Ο γίγαντας κατάλαβε, έγινε απλός κι αγάπησε τα παιδιά. Κι όταν γέρασε, ένα από αυτά οδήγησε την ψυχή του στον Παράδεισο.

Στο συγκινητικό αυτό παραμύθι ο Όσκαρ Ουάιλντ χτυπάει τον εγωισμό και προβάλλει την ανθρωπιά και την αγάπη. Η συναρπαστική πλοκή και η δράση παρασύρουν τον αναγνώστη, προσφέροντάς του ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας.

"Τα παραμύθια του Oscar Wilde είναι για πολλούς τα πιο πετυχημένα δείγματα πρόζας του. Ο ίδιος ήταν πολύ περήφανος γι’αυτά, περιγράφοντάς τα ως «μικροσκοπικά έργα τέχνης» και με μεγάλη χαρά τα παρουσίαζε και υπέγραφε αντίτυπα. Γνώρισαν άμεση επιτυχία στην εποχή του με τους κριτικούς να τον συγκρίνουν με τον Άντερσεν, επαινώντας τον και για την χρήση της αγγλικής γλώσσας. Έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχουν γίνει θεατρικά έργα, ταινίες για το σινεμά και την τηλεόραση, έχουν προσαρμοστεί για το ραδιόφωνο, έχουν γίνει καρτούν, μπαλέτο, παιδική όπερα. 




Υπέροχη εικονογράφηση του παραμυθιού «O Eγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ,  Το τρυφερό παραμύθι για παιδιά, γραμμένο το 1888, μέσα από τις εικόνες των Gertraud and Walter Reiner από το 1967. Πηγή: www.lifo.gr
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου