Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ρίο ντε Τζανέιρο-Βραζιλία
Απλά ό,τι πιο φαντασμαγορικό μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι! Το καρναβάλι του Ρίο δεν θα μπορούσε να μην είναι πρώτο στη σχετική λίστα αφού η καρδιά ολόκληρης της υφηλίου τiς ημέρες των αποκριών,  χτυπάει εδώ. Samba, salsa, λαμπερά κοστούμια, ατελείωτος χορός και ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό που συμβαίνει στο Ρίο της ημέρες των αποκριών δεν είναι απλά ένα καρναβάλι.
Είναι μια γιορτή που η πόλη ζει και κινείται μόνο για αυτήν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.Σημείο αναφοράς το περίφημο Sambodrome, ένα τεράστιο στάδιο που δημιουργήθηκε ειδικά για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Εδώ γίνεται και η περίφημη παρέλαση των σχολών της σάμπας, όπου κάθε ομάδα εστιάζει την παρουσίασή της σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ιστορικό γεγονός, μύθο ή πρόσωπο. Όμως η γιορτή δεν σταματάει μόνο εκεί. Απλώνεται σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της πόλης. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρέλαση που γίνεται στην Avenida Rio Branco.
Το επίκεντρο της γιορτής αρχικά ήταν το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Copacabana Palace, από το οποίο πέρασαν τεράστιες προσωπικότητες όπως η Εντιθ Πιάθ. Αργότερα οι εκδηλώσεις επεκτάθηκαν στις αίθουσες του Δημοτικού θεάτρου της πόλης ενώ με το πέρασμα του χρόνου το καρναβάλι όλο και απλωνόταν στους γύρω δρόμους και άνθρωποι κάθε ηλικίας κατέκλυζαν την πόλη για να γιορτάσουν μεταμφιεσμένοι, στον ρυθμό της Samba.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε και το έθιμο της μεγάλης παρέλασης,  το περίφημο Σαμπατοδρόμιο με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών. Για αυτόν το σκοπό μάλιστα ιδρύθηκαν και οι διάφορες σχολές Σάμπας , οι οποίες ανέλαβαν την εκπαίδευση των καρναβαλιστών.
Η προετοιμασία των σχολών, οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από φτωχούς Βραζιλιάνους των υποβαθμισμένων περιοχών του Ρίο, κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο! Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 300.000 άτομα ταξιδεύουν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του κόσμου. 



Βενετία, Ιταλία


Αρλεκίνοι, δόγηδες, κοντεσίνες, σάτυροι, μαρκήσιοι, καζανόβες ντυμένοι με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια συναντιούνται στους δρόμους της Βενετίας για να προσδώσουν στην πανέμορφη πόλη ακόμα περισσότερη ζωντάνια.Το καρναβάλι της Βενετίας είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική γιορτή της πόλης που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι εκδηλώσεις ποικίλουν και εξαπλώνονται σε όλες τις γωνιές της πόλης. Αριστοκρατικοί χοροί σε παλάτια, πάρτι στους δρόμους και στα μπαρ πλαισιώνουν την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα . Πάντα βέβαια με αίγλη και φινέτσα χωρίς ακρότητες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ το Καρναβάλι είναι πιο αυθεντικό, κρατώντας στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας του.

Τα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν μια γιορτή που σηματοδοτούσε το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη δίνοντας την ευκαιρία στους Βενετσιάνους να ζήσουν δύο εβδομάδες ξενοιασιάς και να σατιρίσουν τους άρχοντες και την εξουσία κρυμμένοι πίσω από μάσκες.
Το πρώτο καρναβάλι πραγματοποιήθηκε το 1296. Έπειτα από μια διακοπή που κράτησε περίπου δύο αιώνες, η παράδοση επανήλθε το 1980 και από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τεράστια επιτυχία. Ακολουθώντας τις αλλαγές της κοινωνίας, το καρναβάλι διαφοροποιήθηκε και είναι πλέον μια πλούσια καλοσχεδιασμένη φιέστα με επιτροπές και διοργανωτές που αποφασίζουν για τις εκδηλώσεις και τους χώρους των παραστάσεων μήνες πριν. Κάθε χρόνο, δέκα ημέρες πριν από τη Σαρακοστή, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, που έχουν ήδη αρχίσει από τον Οκτώβριο. Η Βενετία, μετατρέπεται απ” άκρη σ” άκρη -και με τα νησιά της λιμνοθάλασσας Μουράνο, Μπουράνο, Τορτσέλο, Λίντο- σε ένα απέραντο σκηνικό θεάτρου!


Νίκαια, Γαλλία


Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο εκείνο της Βενετίας, ωστόσο το Καρναβάλι της Νίκαιας διαθέτει ιδιαίτερη αίγλη και είναι το σημαντικότερο γεγονός στη Γαλλική Ριβιέρα.  Κάθε χρόνο εδώ συρρέει πλήθος επισκεπτών και η πόλη ανεβάζει ρυθμούς και κέφι,  γεμίζει με χρώματα και λουλούδια. Παρελάσεις, λουλουδοπόλεμοι, σόου με βεγγαλικά, συναυλίες , θεματικές βραδιές και πολλά ακόμα συνθέτουν μια όμορφη εικόνα, την οποία αξίζει κάποιος να θαυμάσει και να γίνει μέρος του γιορτινού παζλ.Οι ντόπιοι λένε πως χάρη στα βουνά που δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα από το κρύο του Βορρά, αλλά και στο εξαιρετικά ήπιο κλίμα της περιοχής, η Κυανή Ακτή είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις των φυτών και των λουλουδιών. Οι παρελάσεις του καρναβαλιού διοργανώνονται από το 1876. Ο φημισμένος λουλουδοπόλεμος είναι μια από τις πιο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος πρωταγωνιστεί παντού, αυτός οδηγεί τις παρελάσεις και τους χορούς.

Εκτός από τη «Μάχη των Λουλουδιών» γίνονται παρελάσεις μεταμφιεσμένων, αλλά και νυχτερινές, στους ολόφωτους, στολισμένους δρόμους. Ο χορός των μεταμφιεσμένων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς δίνει έναν πρόσθετο κοσμικό αέρα στην ούτως ή άλλως κοσμική ατμόσφαιρα της πόλης. Οι γιορτές κλείνουν πάντα με το κάψιμο του Καρνάβαλου, μια φαντασμαγορική τελετή με χιλιάδες πυροτεχνήματα που στέλνουν πολύχρωμες λάμψεις σε ουρανό και θάλασσα.
Στην περίφημη Λεωφόρο των Αγγέλων, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, παρελαύνουν άρματα λουλουδιών προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς. Ξεχωριστή νότα δίνουν οι αντιπροσωπείες από όλα τα καρναβάλια του κόσμου, που είναι κάθε χρόνο επίσημοι καλεσμένοι το δημάρχου της Νίκαιας.

Κολονία, Γερμανία

Το καρναβάλι της Κολωνίας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο παράξενα καρναβάλια της Ευρώπης. Κάθε χρόνο στις 11/11, στις 11:11 ξεκινά πρώιμα η καρναβαλική περίοδος στην Κολονία, όπου κάτοικοι και τουρίστες, ξεχύνονται στους δρόμους και κατακλύζουν τις πλατείες.Ολοήμερα και ολονύχτια πάρτι σε κάθε δρόμο, σε κάθε πλατεία, σε κάθε μπαρ και σε κάθε μπυραρία της πόλης , τα οποία κορυφώνονται την εβδομάδα πριν την έναρξη της Σαρακοστής, σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα των Καθολικών.Πρώτες μπαίνουν στο χορό οι κυρίες με την παρέλασή τους στις 15 του μήνα, την οποία συνοδεύει η καρναβαλική τριαρχία, ο Πρίγκιπας, ο Χωρικός και η Παρθένος και στις 18 ακολουθούν οι μαθητές. Τα καλύτερα έπονται στη μεγάλη παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας, όταν το μασκαρεμένο πλήθος κραυγάζει Alaaf και Strubjer απαιτώντας γλυκά και λουλούδια.
Πολύχρωμες παρελάσεις, ξέφρενα πάρτι, μουσικές και δρώμενα από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη υπόσχονται να σας βάλουν σε κλίμα… καρναβαλικό.

Πάτρα, Ελλάδα
Πατρινό καρναβάλι για πάντα! Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στα 10 καλύτερα του κόσμου και αυτό της Πάτρας. Μια κοσμογονία χρωμάτων, χορού, καλλιτεχνικής έκφρασης, ένα κρεσέντο δημιουργικής φαντασίας που συνεγείρει κάθε φορά όλη την πόλη, από την μια άκρη της ως την άλλη.
Ένα καρναβάλι που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο και δίνει ένα γιορτινό χρώμα στην πόλη Πάτρας. Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.
Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού άνθρωποι κάθε ηλικίας οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στις επίσημες όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικοι χοροί, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλάμπ, καφέ, εστιατόρια κτλ.Στις 17 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Πάτρας ο τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού, τα τελευταία χρόνια μια ειδική κατασκευή με τη μορφή μουσικού άρματος. Ο τελάλης αναγγέλλει με κάθε καρναβαλική επισημότητα την έναρξη του Καρναβαλιού με ένα σκωπτικό μήνυμά του και καλεί τους Πατρινούς να συγκεντρωθούν το βράδυ της ίδιας μέρας στην Τελετή Έναρξης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Γεωργίου. Εκεί κατά τη διάρκεια μιας φαντασμαγορικής γιορτής με στοιχεία έκπληξης, μιας και το περιεχόμενό της κρατιέται μυστικό ως την τελευταία στιγμή, κηρύσσεται η έναρξη του Πατρινού καρναβαλιού από τον Δήμαρχο Πατρέων από τον εξώστη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Τενερίφη, Κανάρια Νησιά

  Το καρναβάλι της Τενερίφης είναι από τα πιο φημισμένα της Ευρώπης και μάλιστα κάποιοι το κατατάσσουν δεύτερο σπουδαιότερο μετά από εκείνο του Ρίο.Σε γεωγραφική θέση κλειδί, η Τενερίφη, ήταν παλιότερα το σταυροδρόμι των καραβιών, που ταξίδευαν στην Ευρώπη και την Αμερική και απέκτησε έντονα στοιχεία από την Καραϊβική, που γλεντούσε ξέφρενα το Καρναβάλι. Οι κάτοικοι της Τενερίφης, κυριολεκτικά ζουν για το πολύχρωμο καρναβάλι τους, που διαρκεί τρεις ολόκληρες εβδομάδες.
Σε αυτόν τον εξωτικό προορισμό κορυφαία εκδήλωση κατά την εορταστική αυτή περίοδο είναι η ανάδειξη της βασίλισσας που σηματοδοτεί και την έναρξη του ασταμάτητου γλεντιού! Οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι πλημμυρίζονται από μελωδίες και χορευτές της salsa, δίνοντας τον ρυθμό για τρελό ξεφάντωμα!

Barranquilla, Κολομβία

Πολύ ελκυστική επιλογή αποτελεί το καρναβάλι της Barranquilla στην Κολομβία. Άλλωστε φημίζεται ως το δεύτερο καλύτερο μετά του Ρίου, για την Λατινική Αμερική, παρόλο που είναι λιγότερο εμπορευματοποιημένο. Ένα καρναβάλι που οι παραδόσεις του χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.Μια πολυπολιτισμική κολομβιανή γιορτή με μεγάλη ποικιλομορφία. Ο χορός και οι εκφράσεις του χορού των Κολομβιανών, ακριβώς όπως και η μουσική τους, περιέχει λίγο από κάθε πόλη του καραϊβικού μέρους της Κολομβίας.Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού η πόλη Barranquilla παραλύει. Οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες δεν  έχουν χώρο εδώ αυτές τις μέρες.  Όλοι χορεύουν και διασκεδάζουν.
Παρελάσεις, μουσικές  εκδηλώσεις και ατελείωτο κέφι.  

Λουκέρνη, Ελβετία

Το καρναβάλι της Λουκέρνης μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο άλλα καρναβάλια, ωστόσο  είναι εξίσου ζωντανό και κεφάτο και σίγουρα ξεχωριστό. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι σηκώνονται από τις 5 τα χαράματα για να υποδεχτούν τον Fritschi, το σύμβολο του καρναβαλιού της Λουκέρνης και τη συνοδεία του. Η  πιο ιστορική καρναβαλική πόλη της Ελβετίας, με παράδοση στις μασκαράτες ήδη από το Μεσαίωνα, ντύνεται αλλόκοτα και ξεφαντώνει στη γραφική παλιά πόλη και στις όχθες της λίμνης. Η Λουκέρνη γιορτάζει με χορούς και ξεφάντωμα στα δρομάκια της παλιάς πόλης ενώ τα μπαράκια γεμίζουν από το πρωί.
Αποκορύφωμα όλων των εκδηλώσεων είναι οι δύο μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις,  που ξεκινούν στις 5 το πρωί και συμμετέχουν σ’ αυτές αποκριάτικα πληρώματα και μουσικές μπάντες που δημιουργούν κυριολεκτικά κομφούζιο στο πέρασμα τους. Το κλείσιμο των εκδηλώσεων γίνεται με την φαντασμαγορική τελετή λήξης που κρατά τους πάντες άγρυπνους ως τις 4 το πρωί.

Ριέκα, Κροατία

Για ένα μήνα ζει στον ρυθμό του Καρναβαλιού η πόλη Ριέκα της Κροατίας. Οι Δαλματικές ακτές παίρνουν ένα διαφορετικό, εορταστικό χρώμα και το καρναβάλι της Ριέκα υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα γλέντι άνευ προηγουμένου!.Ξεκινά κάθε χρόνο με το διαγωνισμό για την ανάδειξη της βασίλισσας, με τον οποίο το κοινό επιλέγει την πιο όμορφη κοπέλα, η οποία θα συμμετέχει σε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στον «Αρχηγό του Καρναβαλιού» και ξεκινά επίσημα το καρναβάλι. Η παράδοση θέλει τους κατοίκους της Ριέκα να φορούν μάσκες με άσχημες μορφές και να κάνουν θορύβους για να διώξουν τις κακές δυνάμεις και να καλέσουν την άνοιξη.

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια στον κόσμο. Μια jazz επιλογή! Ένα καρναβάλι  που λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και αποτελεί από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που θα ζήσετε ποτέ. Εγχώριες μπάντες πνευστών, γυρνούν τους δρόμους της πόλης παίζοντας μουσικές ενώ και οι κάτοικοι της περιοχής, μεταμφιέζονται, συμμετέχοντας σε ένα από τα πιο διάσημα  Καρναβάλια του πλανήτη.Αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η λεγόμενη Αμαρτωλή Τρίτη, Mardi Gras, η τελευταία Τρίτη πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, όπου όλοι τρώνε κρέας.Η Λεωφόρος του Αγίου Καρόλου είναι ο κύριος δρόμος των παρελάσεων του Καρναβαλιού.  Οι παρελάσεις, οι χοροί και οι πανηγυρισμοί στη Νέα Ορλεάνη γίνονται με πρωτοβουλία και έξοδα των κατοίκων της.
Τα τεράστια διακοσμημένα άρματα για τις παρελάσεις του Mardi Gras, φτιάχνονται επί μήνες ολόκληρους πριν τη μεγάλη γιορτή, που είναι και η τελευταία πριν τη Σαρακοστή. Στο καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης συμμετέχουν πληρώματα που αριθμούν χιλιάδες μέλη, αλλά και ο απλός κόσμος που συρρέει από διάφορα μέρη για να ζήσει τη μαγεία της μεταμόρφωσης και της διασκέδασης.
Αναδημοσίευση από: http://www.dinfo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου