Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
"Τα παιδιά μας βοηθούν να μεσολαβήσουμε μεταξύ του ιδεατού και του αληθινού" (Juliet Kinchin). Υπεύθυνο γι’ αυτήν την μοναδική ικανότητα είναι το μυαλό των παιδιών που είναι πάντα έτοιμο να κάνει μεταφορές που μεταμορφώνουν τα παιχνίδια, αυτά τα απλοϊκά, πλαστικά κατασκευάσματα ή τα χνουδωτά – παραγεμισμένα ζωάκια, σε όντα γεμάτα ζωή.Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των παιδιών που ξεπερνά τις διαφορές της κουλτούρας, της γεωγραφίας και του κοινωνικό-οικονομικού στάτους. Αυτό ακριβώς εξερεύνησε ο φωτογράφος Gabriel Galimberti στο βιβλίο του Toy Stories: Photos of Children from Around the World and Their Favorite Things, μια καταγραφή της έρευνας που διήρκησε δυόμιση χρόνια και κατέγραψε τα αντικείμενα που θεωρούν πολύτιμα, αγόρια και κορίτσια από 58 χώρες, από την Ινδία μέχρι την Ισλανδία και από την Κίνα μέχρι το Μαλάουι.Ο Galimberti, πριν βγάλει την κάθε φωτογραφία, επισκεπτόταν την οικογένεια και περνούσε ολόκληρη την ημέρα μαζί τους.




Σε πολλές περιπτώσεις , ο τρόπος που τα παιδιά έπαιζαν με τα παιχνίδια τους, αντικατόπτριζε τις ανάγκες τους, αλλά και την πραγματικότητα της κουλτούρας τους.
Για παράδειγμα, τα παιδιά σε ένα φτωχικό χωριό της Ζάμπια, χωρίς ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή εμπορικά καταστήματα, βρήκαν ένα κουτί με γυαλιά ηλίου που έπεσε από ένα διερχόμενο φορτηγό. Όχι απλά έγινε κατευθείαν το αγαπημένο – το μόνο – τους παιχνίδι, αλλά πολύ γρήγορα ξεκίνησαν να παίζουν «αγορά», ψωνίζοντας και πουλώντας τα πολύτιμα παιχνίδια τους, το ένα στο άλλο.


Οι επιλογές των παιδιών, εκτός από καθαρά προσωπικές τους προτιμήσεις, είναι βαθειά ριζωμένες στα κοινωνικά πρότυπα και στα φυλετικά στερεότυπα, όπως το κυρίαρχο ροζ χρώμα σε πολλά παιχνίδια που ανήκουν σε κορίτσια ή την εκτενέστατη συλλογή αυτοκινήτων των μικρών αγοριών. Στην οικονομική πραγματικότητα, όπως το μοναδικό κουκλάκι πίθηκος του αγοριού στην Κένυα, στην κουλτούρα και τις προτεραιότητες, όπως τα μινιμαλιστικά τουβλάκια Lego του αγοριού από την Σουηδία και τα όπλα – παιχνίδια του αγοριού από την Ουκρανία.




All photographs © Gabriele Galimberti/INSTITUTE courtesy of Abrams Imag
http://www.brainpickings.org/index.php/2014/03/25/toy-stories-galimberti/
Μετάφραση -Επιμέλεια: Γεωργία Γεωργιάδου
ΠΗΓΗ :CHILDIT


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου