Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Η Συμφωνική ορχήστρα είναι ένα μουσικό σύνολο, μια ορχήστρα μεγάλης κλίμακας, αποτελούμενη από συγκεκριμένα όργανα, που χρησιμοποιείται συνήθως για την εκτέλεση έργων συμφωνικής μουσικής ή όπερας.

Σύνθεση οργάνων:
Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας προέρχονται από πολλούς λαούς όλου του κόσμου, κυρίως όμως της Ανατολής και διαμορφώθηκαν από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Στη μουσικολογία διαχωρίζονται τα μουσικά όργανα, ανάλογα με τον τρόπο που παράγουν τον ήχο, σε ιδιόφωνα, μεμβρανόφωνα, χορδόφωνα, αερόφωνα και ηλεκτρόφωνα. Στη μουσική πρακτική έχει επικρατήσει όμως για τα όργανα της ορχήστρας μία διαφορετική κατάταξη.
Η κλασική συμφωνική ορχήστρα αποτελείται από τέσσερις βασικές κατηγορίες οργάνων:
·                    Τα έγχορδα όργανα
·                    Τα ξύλινα πνευστά
·                    Τα χάλκινα πνευστά
·                    Τα κρουστά όργανα
Συνολικά η συμφωνική ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από περισσότερους από 50 εκτελεστές, ενώ οι μεγαλύτερες ορχήστρες μπορεί να πλησιάζουν και τα 100 όργανα.
Μάθε περισσότερα για τα όργανα της ορχήστρας και άκουσέ τα ΕΔΩ
Διάταξη οργάνων:

Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας διακρίνονται από μία συγκεκριμένη διάταξη στο χώρο, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το 18ο αιώνα (κλασική διάταξη). 






Από το
1945 ακολουθείται κατά περίσταση και η λεγόμενη αμερικάνικη διάταξη, παραλλαγή της κλασικής και για μεγαλύτερη ορχήστρα. Αρκετές φορές ακολουθούνται και άλλες διατάξεις, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα ενός μουσικού έργου ή την ακουστική του χώρου


Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BF%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1 

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ , ΕΔΩ κι ΕΔΩ


Εκπαιδευτικά Παιχνίδια:

Ο Μπέντζαμιν Μπρίττεν, ένας Άγγλος συνθέτης, εκτελεστής βιόλας, πιανίστας και μαέστρος έγραψε τον Οδηγό Ορχήστρας για Νέους για να διαπαιδαγωγήσει και να διασκεδάσει τα παιδιά.
Άκουσέ τον κι εσύ, αν θες, πατώντας ΕΔΩ και στη συνέχεια πάτα στην εικόνα για να παίξεις ένα παιχνίδι(στα αγγλικά)



Πάτα στην εικονίτσα και μάντεψε ποιο όργανο ακούς:


Διάλεξε έναν πίνακα ζωγραφικής, πρόσθεσέ  του τους ήχους που του ταιριάζουν και....άκουσέ τον!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου