Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΤΑ 6 ΚΑΠΕΛΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ - EDWARD DE BONO

Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και στο σχολείο μας επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το θέμα με την μέθοδο των "6 καπέλων της σκέψης".
Η μέθοδος των "έξι καπέλων της σκέψης" ,που εισηγείται ο Edward de Bono, είναι μια πρόταση σφαιρικής προσέγγισης και επίλυσης ενός προβλήματος ή λήψης απόφασης από ένα άτομο ή μια ομάδα.

Τα καπέλα με τα έξι διαφορετικά χρώματα συμβολίζουν διαφορετικούς τρόπους/παραμέτρους σκέψης. «Φορώντας» διαδοχικά τα καπέλα, αλλάζουμε την μέθοδο της σκέψης ή την οπτική μας στο εκάστοτε θέμα.
Η μέθοδος λειτουργεί σαν μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (ιδεοθύελλα), όπου με συστηματικό τρόπο κατατίθενται κάθε φορά ιδέες, συναισθήματα, προτάσεις, κριτική κλπ με σκοπό την εύρεση της βέλτιστης λύσης.
Το Λευκό καπέλο εκπροσωπεί τα δεδομένα/πληροφορίες τις σχετικές με την κατάσταση ή το πρόβλημα. Είναι η αντικειμενικότητα, χωρίς εξηγήσεις.
Το Κόκκινο καπέλο εκφράζει τα συναισθήματα για το πρόβλημα ή κατάστασης. Είναι η υποκειμενικότητα, χωρίς δικαιολογήσεις.
Το Κίτρινο καπέλο αναφέρεται στις θετικές πτυχές μιας προτεινόμενης λύσης, τα πλεονεκτήματα ή τα μελλοντικά οφέλη.
Το Μαύρο καπέλο συλλέγει όλες τις αρνητικές πτυχές μιας λύσης ή απόφασης. Περιγράφει κινδύνους, δυσφορίες ή αρνητικές επιπτώσεις.
Το Πράσινο καπέλο παράγει νέες ιδέες, προτάσεις ή λύσεις. Συμβολίζει την ανοιχτή και δημιουργική σκέψη.
Το Γαλάζιο καπέλο συντονίζει, προτείνει και καθοδηγεί. Επιστατεί για την τήρηση της διαδικασίας και την εστίαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

1. Ξεκινά με το γαλάζιο καπέλο. Παρουσιάζει στα μέλη της ομάδας το πρόβλημα/θέμα.
Για την κάθε τάξη το θέμα προς επίλυση/αφόρμηση ήταν διαφορετικό,
Σκηνές σχολικού εκφοβισμού,πίνακες ζωγραφικής,βίντεο,παραμύθι,τραγούδι,θεατρικό παιχνίδι αποτέλεσαν αφορμή για να ξεκινήσει η δράση.
Θέτει λοιπόν ή ρωτά για τον σκοπό/στόχους της συνάντησης (αναμενόμενα αποτελέσματα). Εστιάζει στο ζήτημα ενδιαφέροντος.

2. Φορώντας το εκάστοτε καπέλο καλεί τα μέλη να φορέσουν το ανάλογο καπέλο. Δίνει οδηγίες, καταγράφει στον πίνακα, κατευθύνει τη ροή της σύσκεψης βάσει των ευρημάτων και τον επιδιωκόμενο σκοπό κλπ.
3. Με το γαλάζιο καπέλο, κλείνει τη σύσκεψη αφού γίνει ο τελικός αναστοχασμός.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν!
"Συγχαρητήρια στο σχολείο γι' αυτή τη δράση!" είπε χαρακτηριστικά ένας μαθητής της Β΄ τάξης!


ΤΑ 6 ΚΑΠΕΛΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Α΄ΤΑΞΗ
 



 Β΄ΤΑΞΗ











Δ΄ΤΑΞΗ
















Ε΄ΤΑΞΗ





















ΣΤ΄ΤΑΞΗ










 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου